Panourile sandwich au o structură compozită (sunt alcătuite din mai multe materiale) și reprezintă pentru oricine o soluție avantajoasă din punct de vedere financiar.

În secțiune, materialul din mijloc este partea de izolație termică și este realizat de obicei din spumă poliuretanică, dar poate fi și din vată bazaltică, din vată de sticlă, spumă poliizocianurică sau din polistiren. Straturile exterioare asigură caracteristici mecanice esențiale ale peretelui sau ale acoperișului (rezistență, stabilitate), dar și aspectul, estetica clădirii și a spațiilor interioare. Fețele panoului sandwich sunt realizate în general din tablă cutată din oțel zincat vopsit în câmp electrostatic, dar pot fi realizate și din oțel inox, rășină poliesterică armată cu fibră de sticlă, sau chiar din panouri de lemn multistratificat tip tego, panouri MDF, OSB, gipscarton, fibrociment și așa mai departe, în funcție de destinația spațiului și de cerințele din proiect.

Cerințele clientului sunt concretizate în mod necesar într-un proiect elaborat de către proiectanți de specialitate, pentru a respecta totodată și legislația, normele și normativele în vigoare. Un aspect important de punctat aici este legat de rezistența acestor panouri la foc și gradul de izolare termică.

Panourile de acoperiș diferă de panourile pentru pereți prin geometria nervurilor fețelor panourilor și prin sistemul de prindere.

Pe lângă avantajul economic, merită precizat și timpul redus de montaj, precum și ușurința de intervenție ulterioară și recuperarea materialului.

Acolo unde nu este necesară termoizolarea se poate utiliza doar tabla cutată în locul acestor panouri sandwich.